Уредите на една гимнастичка са един от компонентите, които предопределят пътя ѝ към успеха. Затова, за да се запазят максимално дълго качествата им е необходимо да се полагат грижи за тях. Ето защо искаме да споделим няколко идея за това:

- Топките за художествена гимнастика са със специално, лепящо покритие. Освен за ръката на гимнастичката, то залепва за всичко, до което се докосне, а някои от частиците могат да потънат под лака и да увредят уреда. Затова е добре на определени периоди от време топките да се мият с хладка вода и сапун (без препарати), както и да се съхраняват в торба от найлон, микрофибър или друг материал, който не пуска цвят и не залепва. Важно е топките да се помпат само със специално създадените за топки за художествена гимнастика помпи.

- Лентите за художествена гимнастика са колкото красив, толкова и крехък уред. Те трябва да се съхраняват така, че да не се мачка плата; да се перат на определени периоди от време и да се гладят през памучна материя, за да се съхрани плата ѝ. 

- Стиковете за ленти са много здрави и устойчиви, но също изискват добра грижа и правилна експлоатация. Те трябва да се съхраняват така, че да не се упражнява натиск върху тях и да се деформират. Апаратчетата трябва да са само с оригинални компоненти, за да не се променя работата им и да се повредят.

- Въжетата за художествена гимнастика имат нужда от специално отношение. След като се направят по размера на гимнастичката, краищата трябва да се затворят така, че да не се разплете въжето - с поставяне на стабилна лепенка или с обгаряне. На определени периоди от време въжето трябва да се изпира, но без ползване на омекотители или други материали, които биха увредили качествата или цвета му.

- Бухалките са пластмасови, гумени или комбинирани. При всички модели е важно те да се съхраняват без упражняване на натиск върху тях и да се почистват редовно с влажна кърпа.

- Обръчите за художествена гимнастика са с голяма здравина и специални качества, които им позволяват да се огъват с цел постигане на максимален ефект от елемента. За да се запази геометрията на уреда обаче, те трябва да се съхраняват в спокойно състояние, без упражняване на напрежение върху тях. 

Всички останали компоненти от екипировката на гимнастичката също изискват полагането на грижи, за да се запази животът им по-дълъг. Редовното почистване позволява по-дълго използване и по-голямо удоволствие от спорта.